Lady Syene (~zaai-én) moeten we gewoon even bespreken. Hier haar site, hier haar linkenlijst, ze ontvangt niet naast de deur, want in Nantes (west Frankrijk ter hoogte van Bretagne), ze is half-Nederlands en spreekt & schrijft Engels als de beste. Maar bovenal: veel van haar foto’s ademen de sfeer van het Frankrijk van de Negentiende Eeuw.
Lady Syene, half-Nederlands en XIXème siècle Bourgeois
Brocante, antieke spulletjes; elk zichzelf respecterend gehucht in Frankrijk heeft wel zo’n Brocantezaakje. Of neem de sfeer in de befaamde Franse film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, de Parijse herenhuizen uit de mid-19de eeuw. En dan de verhalenverteller uit diezelfde eeuw: Guy de Maupassant, diezelfde sfeer.
Wij houden van die stijl, die sfeer. Niet in de laatste plaats omdat de rehabilitatie van de 18e-eeuwer Marquis de Sade aanstaande was, en de boeken van de destijds levende en schrijvende Leopold von Sacher-Masoch vrijelijk werden verkocht.
Een ruime halve eeuw daarvoor zuchtte de bevolking onder adel en koningen. Toen kwam de Franse Revolutie en was het de beurt aan de adel om te zuchten voordat de guillotine aan kwam suizen. Vervolgens kwam Napoleon, zag, overwon, verloor, kwam weer en verloor definitief waarna het pluche werd overgenomen door de laatste Franse koningen. Chaos alom dus in de vroege 19de eeuw. Zo rond 1830, 1840 werd het rustiger in het land. Geld werd verdiend met de Industriële Revolutie als motor, dienstverlening en de ambtenarij kwamen op; kortom, de tijd was aan de Bourgeois, de burgers. Het is uit die tijd van de opkomende middenstand dat die typische Franse sfeer ontstond die we tot op de dag van vandaag ervaren. En… die Lady Syene wat ons betreft bij vlagen perfect in haar uitingen weet te weven. Blijkt ze ook nog eens half-Nederlands te zijn!
I am half-French, half-Dutch and this is something only Dutch people get ?#deruijter #hagelslag
So if you want to make me happy bring me some of these ♠️ pic.twitter.com/iRCWWWsZne— Lady Syene (@MistressSyen) July 2, 2022
Naar Nantes?
Voel jij die sfeer ook? Kan jij ook die oud-muffige geur van meubelstoffen en mottenballen naar boven halen? Dan is het misschien de sprong in het duister waard om contact op te nemen met deze bijzondere Meesteres. Maar mind you! Dát ze half-Nederlands is, betekent niet 1-2-3 dat ze ook onze taal machtig is. Begin gewoon in het Engels, of uiteraard het Frans als je dat machtig bent. De slanke prachtige Meesteres is voor langere tijd in Australië geweest.
Ennu, ga je Nantes, neem dan hagelslag mee. Puur. De Fransen kennen dat niet, net zo min dat ze pindakaas op brood smeren…
Contact
Contact met de Meesteres leg je via de contactpagina van haar site. Een mail sturen kan ook:
Uiteraard neem je de nodige beleefdheidsregels in acht. Doe je de groeten van ons? Plezier!